top of page
Keresés

Fogyjunk előbb Egóból

Végre Erdélyben is elkezdődött az, ami a fejlett országokban több évtizede alakul. Az emberek körében újra népszerű aktivitás kezd lenni az aktív életmód, még ha az nem is a nagyszüleink tevékenységeit és életstílusára jellemző tetteit jelenti. Ez kétség kívül pozitív előrelépés a közegészséget illetően és ha globálisan nézzük a problémát, akkor igen sok jó eredmény kell szülessen évtizedeken belül - ami a betegségeket Illeti. Viszont, a mai társadalom többnyire 3 okból kifolyólag veszi rá magát a mozgásra:

1. Le kell - akar fogyni

2. Nyerés - kiemelkedés ösztönzi

3. Élvezettől vezérelve.

Véleményem szerint mindhárom fontos és érthető ok (és szükségszerű is ezeknek az érzéseknek a megléte) arra, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de valahogy egyik sem az igazi és külön mindhárom sántikáló megoldás.

1. Ha le akarunk fogyni akkor inkább a szokásainkra kellene hangsúlyt fektetni, mert azok okozzák a problémát. Így nem a “lefogyok” hanem a “megváltoztatok dolgokat” megközelítés a helyes. A megfelelő testösszetétel (és nem a kiló) majd ennek lesz az eredménye. Persze csak ha valaki egészségesen és véglegesen akar lefogyni, mert, hogy gyorsan is lehet (jajj de még mennyire) csak éppen ennek sokkal rosszabb következményei lesznek ezután, amiket ugyan úgy kezelni kell... na és ugy-e semmi értelme nincs a gyors és felületes fogyásnak a jövőre nézve, mert hogy ott van az a fránya jojó. Egó: Ha elfogadjuk azt, hogy a sajat hibáinkból adódóan vagyunk ebben az állapotban és, hogy az igazi változáshoz idő kell, akkor legyőzzük az egót. Így már sokkal jobban fog érdekelni bennünket az egészségünk és ennek érdekben pedig könnyebben és türelmesebben tudjuk rendezni maradandóan a problémát okozó dolgokat, saját kezünkbe véve az irányítást.

2. “Ami nem öl meg az megerősít” () - mentegetjük magunkat edzés után a lépcsőn, amikor alig tudunk haza menni. Vagy, alig fogunk neki pár hónapja valamit mozogni és már a versenyeken és maratonokon jár az eszünk. Vagy éppen a lefogyasunkhoz a legnehezebb edzés módszert vagy azt az oktató választjuk aki a legkeményebb gyakorlatokat adja. Persze úgy, hogy igazából évek vagy hónapok óta nem sportoltunk semmit. Egó: Rocky csak egy volt (és ő is csak a filmben). Mindenki másnak szüksége van időre a fejlődéshez. Aki ezt nem tudja, az még nagyon tapasztalatlan és a tudása is igen hiányos (lehet akár diplomája is, oktató is, bármi). Hiába bírja izomból valaki az edzéseket és látja a hihetetlen fejlődést hetek alatt, a jövője pecsételve van. A sport az egyik legveszélyesebb tevékenység, ha csak fejből és motivációból végezzük és számítsunk arra, hogy a negatív eredmények pár éven belül jelentkezni fognak. Inkább használjuk az agyunkat arra, hogy okosan tegyük amit csinálunk és a motivációt arra, hogy a pihenő napokat és a könnyű edzéseket is élvezzük. Nincs kemény vagy gyenge edzés, csak hasznos vagy ártalmas - jobb esetben hatástalan.

3. Az élvezet elengedhetetlen a sportban is. De ha csak erre alapozzuk a mozgásunkat, akkor nagy a sérülés veszélye, hiszen túl nagy a motiváció. Vagy éppen a fejlődés nem lesz ideális, ha egyáltalán van, mert nincs cél. Vagy ha van, akkor élményszerű. Egó: kifutni magunkból a stresszt és együtt megélni élményeket a haverokkal jó élmény lehet és néha kell is, de ha csak ezek motiválnak a mozgásra akkor valószínűleg nem az egészségünkért hanem a lelkünkért és szociális-társadalmi helyünkért csináljunk. Tartsuk a 80-20% törvényét és akkor mindkettőt biztonságosan vegezhetjük.

Vagyis a legfontosabb, hogy helyezzük előtérbe a sportolás egészségre gyakorolt hatását és az Egó vezérelte tevékenységeket próbáljuk meg háttérbe szorítani, bármi is a célunk. Mielőtt másoknak kezdenénk bizonygatni és mutogatni azt, hogy mire vagyunk képesek, milyen vékonyak lettünk, milyen kemény edzést nyomunk le (félig halottan is) - átmenetileg, előbb mutassuk meg magunknak, hogy elég érettek és tudatosak vagyunk ahhoz, hogy a mi példánk jó példa legyen a társadalom számára és nem egy hirtelen jövő, megbízhatatlan, gyors megoldás, egy elvakult motivációtól dagadó, egó vezérelte eszmében.

Vezéreljen bennünket a tudatosság és az egészségcentrikus mentalitás.

Szőcs Enci

#gyorsanvagyhelyesen #keményenvagyjól #egészségesenvagyegészségtelenül #ChangeCenter

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page