top of page
Keresés

Táplálkozással kapcsolatos mítoszok🧙‍♀️ és eredményeik

Mostanában nagyon nehéz lépést tartani a kutatások, Facebook posztok és táplálkozási trendekkel kapcsolatban. Minden nap új diéta, termék vagy kutatási eredmény jelenik meg egy modern nagy díjakat elnyert nemzetközi vállalkozástól, amely termékeit történetesen a szomszédod forgalmaz.

Nézzünk meg párat a régi mítoszok közül és a tanulságok után nézzünk rá a mai világ hasonló híreire:

- egy kalória az egy kalória ( a kalória számolás a megoldás)

- alacsony kalória bevitellel fogyni fogunk (1400 kalóriás étrendek és társaik)

- "abs are made in kitchen" (ne egyél sokat és kockás hasad lesz - szerencsére még, hogy nem azt mondják, hogy erőss 🤭 )

- minden zsír rossz (meg hogy a koleszterin ártalmas vagy éppen nem)

- minden szénhidrát rossz (a kenyér az ellenség)

- szénhidrátban gazdag, zsírszegény táplálkozás jó (a kenyér a megoldás)

- szénhidártban szegény, zsírban gazdag táplálkozás jó (a zsír a megoldás)

- a fogyókúra működik (nem eszel és nem hízol - easypeasy)

- a kutatások eredményei bizonyítottan működnek általánosan is ("brit tudósok bizonyították", hogy a teve nem tud háton úszni - mondjuk az arab kutatók megfigyelték, hogy nincs is nagyon alkalma rá.🤫🐫 S akkor most mi van?)

- az E számok az ellenségeink ( C vitamint se fogyassz)

- a génmódosított élelmiszerek mindenkép rosszak (ha egy szekrény ajtaja romlik el természetes, hogy nem veszünk egy egész új szekrényt, hanem csak a csavart cseréljük ki, de ha ezt a kajával csináljuk akkor az még (egyelőre) az emberiség ellen elkövetett tömeg gyilkossági kísérlet - végülis az elején a mobiltelefontól is féltünk)

- a tej fehérje ártalmas (de a plasztikai sebészet szerencsére nem🐮😅)

- a szomszéd öregnéni pityókája bió, a tyukocskája pedig nem tápozott (vagy talán annál is jobban, mert mondjuk marékban méri a tápot a nyugdíjalap növelésére?) stb, stb, stb.

👉Egy dolog viszont biztos: A téves értesülések magasiskoláját éljük! Mert:

😲1920-1940 között ismertük meg csak a vitaminokat🤫🔬

😲James Watson és Francis Crick (nem csak brit de már amcsi tudósok is bele keveredve a modern biotechnológiába) pedig csak 1962-ben kaptak Nobel-díjat a DNS miatt 🧬 (60 éve pontosan)

😲 Az első Coca-Cola-t 1886, május 8.-án adták el.(136 éve😬)

☢️ Szóval elééég kis ideje kapirgáljuk még a dolgokat, ahhoz képest, hogy milyen ütemben fejlődött és alakult át a táplálkozásunk ez alatt az idő alatt.

❌ Vagyis, akár minden amit eddig tudni véltünk a táplálkozásról, hamisnak bizonyulhat még. 🤷‍♀️ Úgyhogy jobban teszitek ha nem dőltök be eget megrengető, felszínes kutatásoknak, amelyek nagy változásokra motiválnak. ✅Egyetek sok zödlséget, megfelelő mennyisőgű gyümölcsöt, rostot, fehérjét, igyatok sok vizet és mozogjatok sokat. Ezek felett már minden bizonytalanná válik és a jó szándék mögött lehet káros hatás is szinte bármiben.

😔Persze tudjuk, hogy még ezek sem mennek igazán, de akkor pontosan miért kavarodtok bele, olyan bonyolult témákba, amelyekre még a tudósok sem tudják a pontos választ?

Képek: Az USA volt az első ország, amely táplálkozási tanácsadásba kezdett a vezető táplálkozással kapcsolatos kutatásainak eredményei alapján. És ez lett belőle. Azóta számtalanszor vissza vonták a tanácsokat (ne egyél zsírt, egyél zsírt, CH-t ne egyél, a kalória a mumus, stb.) és át írták őket, megbélyegezve ezzel a társadalom bizalmát és egészségét is. Lassan 50 év telt el azóta de mi még mindig nem tanultunk belőle.

#wearechangemakers #próbálkozunk
9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page